Přejít na obsah
Typer av espressomaskiner som du behöver känna till! - Barista och Espresso

Typy kávovarů na espresso, které byste měli znát!

E61 brew head

E61 je název espressa, které bylo uvedeno na trh v roce 1961 italskou společností Faema. Tento stroj zahájil novou éru espressových strojů. E61 nebyla jen první stroj s výměníkem tepla, což znamenalo, že se čerstvá voda používá k přípravě espresso místo vody z kotle. Byla také první, která integrovala čerpadlo pro vytváření tlaku místo použití ručně ovládané páky. E61 je legendární pro svou brew skupinu, která váží mezi 4 a 5 kg. E61 je vyrobena z masivního mosazi. Systém thermosyphon neustále cirkuluje horkou vodu skrze brew skupinu a udržuje ji neustále ohřátou a poskytuje stabilní teplotu. Význam E61 brew skupiny je mechanismus v brew hlavě, který umožňuje nasycení puku před vařením. Tento proces předinfuze pomalu a s tlumeným tlakem vede brew vodu do portafilteru. Vše je řízeno předinfuzní válcem v brew hlavě, který způsobuje, že tlak pomalu stoupá. Výsledkem je perfektní espresso.

Duální kotel

Stroj s dvojitými kotli má jeden kotel, který se používá k vaření kávy a druhý na páru a horkou vodu. Oba kotle jsou nezávislé na sobě a s pomocí PID na každém kotli mohou být teploty kotlů regulovány samostatně. Brew kotel je obvykle menší než kotel pro horkou vodu a páru. Důvodem, proč je kotel na páru a horkou vodu větší, je ten, že obsah se spotřebovává mnohem rychleji než brew kotel, protože teplota v párovém kotli je mnohem vyšší. Espresso stroj s dvojitými kotli je teplotně stabilnější ve srovnání s espressovým strojem s výměníkem tepla, protože můžete regulovat oba kotle samostatně.

Výhoda: Může jak napěnit mléko, tak vařit současně. Máte plnou kontrolu nad brew teplotou a teplotou páry odděleně pomocí PID. Může produkovat větší množství kávy ve srovnání s výměníkem tepla.

Nevýhoda: Dražší než výměník tepla

Doporučený espresso stroj: Profitec Pro 600, Rocket R Cinquantotto

Výměník tepla

Espresso stroj s výměníkem tepla znamená, že má dva vodní cirkulační systémy. Protože kotel není zcela naplněn vodou, může se pára vytvářet na vrchu kotle. Při vaření stroj cirkuluje čerstvou vodu skrze velký kotel, kde se ohřívá na optimální brew teplotu a poté se vede do brew skupiny a dolů k puku kávy. Takže se vždy používá čerstvá voda k přípravě espresso. Když E61 skupina neustále cirkuluje brew vodu skrze brew hlavu, získáte velmi teplotně stabilní brew vodu. Při napěnění mléka se uvolňuje pára, která byla dříve v horní části kotle a znovu se vytváří tlak páry

Výhoda: Levnější než espresso stroje s duálními kotli a může jak napěnit mléko, tak vařit současně.

Nevýhoda: Menší kontrola nad brew teplotou (s výjimkou výměníků tepla s PID) a je třeba provést takzvané „Cooling flush“ před každým vařením.

Doporučené espressa stroje: Rocket Appartamento, Profitec Pro 500

Dipper systém

Espresso stroj s ručním pákou vás udělá skutečným profesionálem.

Největší rozdíl mezi jinými běžnými espresso stroji je samotná skupina pro vaření s ruční pákou, která se také nazývá „Boston lever group“.

Dipper systém je unikátní způsob, jak vařit espresso. Stisknutím páky se spouští předinfuze, kde se vařící voda zavádí pod nízkým tlakem, aby se pomalu a rovnoměrně nasytit kávovou puku. Horká voda z bojleru proudí do masivní vařící skupiny a ochlazuje se na správnou teplotu. O stránkách když uvolníte páku a necháte ji vrátit do původní polohy, uzavře se tok vody a pružina s pístem pomalu stoupá na 9-10 barů vařícího tlaku a poté pomalu snižuje vařící tlak na konci celého cyklu. To dává espresso strojům s boston pákou unikátní chuť espressa, která je často vnímána jako jemnější a sladší, protože snižuje vařící tlak na konci vaření.

Výhoda: Vytváří espresso, kterou žádný jiný typ espresso stroje nemůže poskytnout. Nabízí unikátní zážitek z vaření.

Nevýhoda: Protože má dlouhou páku, espresso stroj zabírá poměrně velký prostor. Je dražší ve srovnání s výměníkem tepla a některými dvojitými vařiči.

Doporučený espresso stroj: Profitec Pro 800  

Espresso stroje s vibrační pumpou

Vibrační pumpa byla uvedena na trh na začátku 70. let firmou Ulka Co.

Protože byla levnější než jiné pumpy, učinila espresso stroje pro domácí použití mnohem dostupnějšími. Vibrační pumpa má výkon 15 barů, který může být snížen na 9 až 10 barů pomocí expanzního ventilu.

Tlak se vytváří díky odporu kávové puku. Proto je velmi důležité najít dokonalé mletí a použít správné množství kávy v portafiltře. O stránkách pokud některý z těchto parametrů není správně dosažen, nebude dosaženo správného tlaku.

Protože vibrační pumpa během aktivace dost vibruje, vydává poměrně hodně hluku a proto výrobci izolovali celé tělo stroje. Výhodou vibrační pumpy je, že je snadné a levné ji opravit. Nevýhodou je, že espresso stroje s vibrační pumpou nelze přímo připojit k vodnímu zdroji.

Espresso stroje s rotační pumpou

Rotační pumpa je větší a těžší než vibrační pumpa a má větší výkon. Může poskytovat několik vařících skupin s rovnoměrným tlakem a obvykle se používá v komerčních espresso strojích. Má delší životnost, ale je dražší a obtížněji se opravuje.

Unikátní aspekt rotační pumpy je, že je téměř bezhlučná, což mnozí ocení. Espresso stroje s rotační pumpou mohou být také přímo připojeny k vodnímu zdroji.

starší příspěvek
Novější příspěvky

Nákupní košík

Váš nákupní košík je momentálně prázdný

Kupuj teď