Důležité věci, které je třeba zvážit před přípravou prvního espressa!
Jan 07, 2022
Výběr kávových zrn

Espresso je druh metody vaření, při které se jemně mleté kávové zrna vystaví vysokému spařovacímu tlaku až 9 barů, čímž se vyrobí malý koncentrovaný kávový nápoj s komplexní chutí. Pro dosažení tak komplexní chuti je nejdůležitějším a rozhodujícím faktorem výběr kávových zrn. O stránkách tvůj espresso bude chutnat úžasně nebo úplně nepitelné.
- Začněte výběrem celých espressových zrn, která jsou co nejčerstvěji upražená. Stará káva se hůře vaří a často má velmi hořkou chuť. Důvod, proč byste měli volit celá zrna, je ten, že předemletá káva nikdy neposkytne tak dobrý výsledek jako celá zrna. Také ztrácíte možnost zvolit si vlastní stupeň mletí, což je důležitý faktor, pokud jde o dobrý šálek kávy. espresso.
- Vždy vybírejte celá kávová zrna, která pražírna doporučuje pro přípravu espressa. Toto označení bývá obvykle uvedeno na sáčku s kávou. O stránkách Skutečnost, že pražírna doporučuje kávu pro přípravu espressa, obvykle znamená, že káva má svůj největší potenciál právě tímto způsobem přípravy.
- Je velmi důležité, aby se zrna namleta těsně před vařením, aby káva neztratila svou dobrou chuť a vůni.
Namelete si zrna espressa

Mletí pro přípravu espressa znamená, že káva musí být namleta mnohem jemněji než pro vařenou kávu. Proto je důležité, aby samotný mlýnek na kávu byl určen pro přípravu espressa. Mnoho Millers používaná pro vaření kávy obvykle není schopna namlít tak jemně jako espresso vyžaduje. Proto před koupí espresso kávovaru zvažte, zda máte mlýnek, který dokáže namlít kávu pro přípravu espressa. Mnoho espresso kávovarů pro domácí použití má obvykle integrovaný mlýnek, například Sage Barista Express, Sage Barista Pro a Sage Barista Touch což je jedna z nejoblíbenějších možností. V takových případech se nemusíte bát.
Existují dva různé typy mlýnků na espresso. Prvním je mlýnek s kuželovými mlecími kotouči. Druhým je plochý mlecí kotouč, který se nejčastěji používá v komerčních espresso kávovarech a drahých domácích espresso kávovarech. Oba typy mají své výhody a nevýhody, ale oba typy poskytují velmi dobré výsledky, pokud jde o chuť kávy.
Před vařením stiskněte puk

Slovo „Tamp“ v přípravě espressa znamená stlačení mleté kávy do šálku do kompaktního puku. O stránkách Pokud mletá káva není v šálku rovnoměrně rozložena, může to vést k nerovnoměrnému vaření a zanechat v kávě směs hořkých a kyselých chutí. Proto je důležité pamatovat na to, aby se káva v šálku rovnoměrně rozložila před stisknutím tlačítka.
Teplota vaření
Teplota vody, kterou vaříte, je důležitou součástí procesu. Obecně byste měli začít s teplotou vaření kolem 33 stupňů Celsia. Espresso kávovary jsou obvykle již z výroby nastaveny na správnou teplotu vaření, ale O stránkách Pokud po měření neodpovídají, můžete u většiny espresso kávovarů změnit teplotu vaření. Tmavě pražená káva se obvykle doporučuje vařit při nižších teplotách, spíše kolem 90 stupňů, zatímco světle pražená káva vyžaduje vyšší teplotu až kolem 96 stupňů.O stránkách chcete vědět více O stránkách Jak teplota spařování ovlivňuje chuť vaší kávy a jak ji můžete využít ve svůj prospěch, přečtěte si náš článek: Vše, co potřebujete vědět O stránkách espresso.