Přejít na obsah
Espresso och dess bryggförhållande: Varför det är så viktigt! - Barista och Espresso

Espresso a jeho vztah k mostům: Proč je to tak důležité!

Úvod

Jednou z klíčových částí přípravy espressa je poměr mezi mletou kávou a objemem vody, který použijete při vaření. Co je to dvojitý shot? Hraje množství nějakou roli? Co znamená Ristretto nebo Lungo? Proč si vybrat jedno nad druhým? Co se liší v chuti? Všechny tyto otázky souvisejí s poměrem při vaření. V tomto článku budeme diskutovat o poměru mezi mletou kávou a množstvím vody a jak to může ovlivnit chuť a výsledek. Anglický autor, barista, majitel pražírny, bývalý vítěz mistrovství světa Barista v roce 2007, je významnou postavou v přípravě espressa. James Hoffmann ve svém videu na YouTube podrobně vysvětlil O stránkách právě poměry při vaření: 

Vážení množství podle objemu vs. hmotnosti

Dříve se espresso vždy měřilo podle objemu, kde jeden single espresso shot byl cca. 30 ml a dvojité espresso dvojnásobek, tedy cca. 60 ml. Tento typ měření však není dostatečně přesný, aby bylo možné pochopit, jak dobrý nebo špatný výsledek byl. Protože objem nemůže ukázat O stránkách výsledek 60 ml espresso pochází z 18 g mleté kávy nebo z 20 g mleté kávy. Což je velký rozdíl. 

Dalším důvodem, proč vážit množství espresso podle objemu, je nedostatečnost, protože je téměř O stránkáchmožné dosáhnout stejných výsledků tímto typem měření. Protože káva časem stárne a tím se snižuje množství oxidu uhličitého v zrnu. To vede k tomu, že se na vrcholu espresso shotu tvoří méně crema. Menší crema znamená, že i když je objem stejný, tedy 60 ml, hmotnost se může lišit, protože čím více crema, tím lehčí a naopak O stránkách při menší crema. 

Poměr podle hmotnosti

Protože je důležité měřit množství espresso podle hmotnosti na základě množství mleté kávy použité při vaření. Vážením hmotnosti mleté kávy a hmotnosti množství espresso, které bylo uvařeno, lze získat přesný poměr mezi mletou kávou a množstvím vody. Poměr při vaření je nezbytný a klíčový pro dosažení stejného výsledku šálek po šálku a je užitečným nástrojem pro nastavení espresso stroje podle zrna. 

Proč je poměr tak důležitý?

Vařením s konkrétním poměrem můžete dosáhnout stejného výsledku. Nejen, že můžete znovu vytvořit stejný espresso, je to důležitý faktor pro sledování toho, kolik extrahujete z kávy. Čím více vody se použije při vaření, tím více se extrahuje, a tím se snižuje síla kávového nápoje, což znamená, že nápoj bude více zředěný. Tím, že najdete správný poměr, můžete dosáhnout dobře vyváženého espresso, který není ani kyselý, ani hořký. 

Nejběžnější poměry a jejich význam

Nejběžnější podmínky vaření, které najdete v kavárnách, jsou Ristretto, Espresso a Lungo. Ristretto znamená v italštině omezené a obvykle se vaří v poměru 1:1 až 1:15. Tradiční espresso se obvykle vaří v poměru 1:2 až 1:2,5 a Lungo 1:3. 

Nezapomeňte, že tyto poměry nejsou pravidla vytesaná do kamene, ale jednoduché pokyny. Obecně se začíná těmito pokyny při vaření a pak se zkouší, dokud nenajdete poměr, který vám vyhovuje. 

starší příspěvek
Novější příspěvky

Nákupní košík

Váš nákupní košík je momentálně prázdný

Kupuj teď