Přejít na obsah
Viktigt att tänka på när man väljer espressobönor! - Barista och Espresso

Důležité myslet na to, když vybíráte espressové boby!

Právě jste si zakoupili nový sáček s celými kávovými zrny espressa a přemýšlíte, jak bude chutnat, nebo možná hledáte nové kávové zrno pro váš kávovar? Zde se s vámi podělíme o několik důležitých bodů, na které je dobré myslet při výběru kávových zrn.

Datum pražení

Nejdůležitější informací, kterou můžete najít na sáčku s kávou, je datum pražení. V závislosti na pražírně se datum pražení obvykle zobrazuje na různých místech na sáčku, ale ujistěte se, že je uvedeno datum pražení. Rozhodně nekupujte kávu, která nemá žádné datum pražení. Starou kávu je velmi těžké zpracovat a je téměř O stránkách nemožné dosáhnout dobrého výsledku. Proto doporučujeme kávu, která byla pražena před méně než dvěma týdny.

Po pražení začnou kávová zrna uvolňovat oxid uhličitý, který se vytvořil během procesu pražení a nachází se ve struktuře buněk zrn. Oxid uhličitý se pomalu uvolňuje s časem a proces se zrychluje při kontaktu s vodou nebo kyslíkem. Tlustá pěna na vrcholu vašeho espresso se také nazývá „Crema“ a je výsledkem oxidu uhličitého, který byl v kávových zrnech espressa a dodává mu dobrou vůni a texturu. Čím starší káva, tím méně cremy, a tím pádem bude káva vodnatější a chutnat hůř. Proto je důležité kupovat zrna, která jsou co nejčerstvější.

Abychom prodloužili životnost kávy, doporučujeme uchovávat ji na chladném a suchém místě v obalu na kávu nebo v nádobě s těsným uzávěrem.

Jen proto, že káva začíná být stará, neznamená, že ji musíte vyhodit. Než se rozhodnete vyhodit cennou kávu, můžete nejprve zkusit jemněji mletí, abyste z kávy dostali více. O stránkách Pokud to nefunguje, můžete vyzkoušet jinou metodu vaření, která není tak ovlivněna čerstvostí kávy.

Profil pražení

Neexistuje stanovený standard, jak tmavě nebo světlé by měly být kávové zrna praženy. Nicméně úroveň pražení může dramaticky změnit hustotu kávových zrn, jak snadno lze kávu extrahovat a jak musíte přizpůsobit své vaření vlastnostem zrn. Čím déle se zrna praží, tím více ztrácejí svou strukturu a stávají se suššími, což vede k tmavšímu profilu pražení. Pro vás, kteří připravujete espresso, je důležité zaměřit se na následující aspekty: teplota vaření, hrubost mletí, tedy jak jemně nebo hrubě mletíte svá zrna, a nakonec poměr mezi vodou a kávou.

Recept na přípravu

Protože světlé pražení kávy má kratší dobu pražení, mají vyšší hustotu a proto je obtížnější extrahovat všechny vůně, chutě a texturu z kávy. Abychom tyto obtíže překonali, musíte vařit při vyšších teplotách, jemněji mletí a delší dobu vaření. Doporučujeme začít s poměrem 1:2 až 1:3 mezi kávou a vodou, teplotou vaření mezi 93 až 96 stupni a hrubostí mletí, která vám umožní dosáhnout doby vaření mezi 28 až 34 sekundami.

Pro středně praženou kávu můžeme doporučit poměr 1:1,5 až 1:2,5, teplotu vaření kolem 93 stupňů a hrubost mletí, která vám umožní vařit po dobu 25 až 30 sekund.

Pro tmavě praženou Bohužel bychom doporučili začít s poměrem 1:1 až 1:2, s mírně nižší teplotou vaření mezi 90,5 a 93 stupni, s mletím, které vám umožní dosáhnout doby vaření 25 až 30 sekund. To, že na obalu je napsáno tmavě pražené, neznamená, že dosáhnete nejlepších výsledků, když se budete přesně řídit našimi doporučeními, ale je to dobrý začátek pro experimentování, abyste našli nejlepší výsledek pro vaše kávová zrna.

Region a nadmořská výška

Často dostává káva název podle regionu, odkud pochází. Chutě kávy také odrážejí region, odkud pochází. Obecně káva pochází z těchto tří regionů: Střední a Jižní Amerika, Afrika a jihovýchodní Asie, což jsou oblasti blízko rovníku. Kávové plantáže potřebují bohatou a úrodnou půdu, mírné teploty, častý déšť a ochranu před sluncem a vysokou nadmořskou výšku, aby mohly růst.

Nejlepší kávová zrna rostou ve výškách mezi 600 a 1850 metry nad mořem. Důvodem je, že čím vyšší jsou nadmořské výšky, tím méně je kyslíku, což může zpomalit proces pěstování. Čím delší je proces pěstování, tím více má káva čas dozrát a vytvořit komplexní chutě. Když pražírny uvádějí na obalu nadmořskou výšku, ve které byla káva pěstována, naznačuje to, jak intenzivní mohou být chutě kávy.

O stránkách Když vidíte, že pražírny uvádějí, že zrna mají tóny čokolády, karamelu a borůvek, znamená to, že při správném vaření můžete tyto chutě získat bez přidání čehokoliv. Vaření espresso a schopnost cítit tyto specifické tóny může být obtížné a vyžaduje to učení. Vždy pracujete proti přirozené hořkosti a kyselosti, které káva přináší. Umění spočívá v dosažení rovnováhy mezi hořkostí a kyselostí, abyste mohli vytáhnout dobré tóny z kávy, podle výše uvedených doporučení a experimentováním.

Espresso směs nebo single origin?

Když vybíráte kávu, podívejte se O stránkách zda je na obalu espresso směs nebo single origin. Single Origin znamená, že káva pochází pouze z jedné farmy. Espresso směs může znamenat, že se jedná o směs z různých farem a regionů. Pražírny často vytvářejí směsi, aby dosáhly dobrých a dobře vyvážených espresso zrn a je to dobrý začátek pro ty, kteří jsou noví v přípravě espressa! Espresso směsi jsou obvykle snadněji připravitelné než Single Origin a dobře se hodí k mléku, jako je latte a cappuccino. Single Origin by se spíše kategorizovalo jako „nerd káva“, kde si opravdu chcete vychutnat jedinečné a specifické tóny a chutě, které tato farma může nabídnout, a proto se doporučuje pít v čisté espresso formě nebo jako Americano.

Proces zpracování kávy

Po sklizni kávových zrn je třeba je zpracovat, než se přepraví do pražírny. Jak se kávová zrna zpracovávají, může rozhodnout o chutích kávy. Nejběžnějším zpracovatelským procesem je sušená káva, která se také nazývá přírodní metodou, a umytá káva. Káva je původně ovoce. Když bobule zčervenají, někdy žluté nebo žlutočervené, sklízejí se a uvnitř bobulí se nachází samotné kávové zrno. Při přírodní metodě se kávové bobule suší na slunci po dobu několika týdnů, dokud nejsou bobule úplně suché. Káva, která prochází tímto typem zpracování, obvykle získává nejovocnější chutě a většinou se pěstuje v afrických regionech. Umytá káva je nejběžnější metodou, protože vyžaduje nejméně pracovní síly a je efektivní a rychlá. Umytím bobulí můžete oddělit zrno od bobulí. Umytá káva obvykle získává kulatější a vyváženější chutě.

Souhrn

Další příště, když budete uvažovat o koupi nového balení kávy, podívejte se, co pražírny napsaly, je tam velmi mnoho užitečných informací O stránkách o chutích, datu pražení, procesu pražení, profilu pražení a mnohem více. Porozuměním tomu, co jednotlivé informace znamenají a jak je lze implementovat do vašeho vaření, můžete dosáhnout uspokojivých výsledků. Doufáme, že tento článek poskytl něco, co vám může pomoci připravit ještě lepší kávu v budoucnu.  

O stránkách Pokud hledáte něco nového, můžeme doporučit naše espresso zrna na našich webových stránkách. Vždy prodáváme čerstvě pražená zrna z nejlepších pražíren ve Švédsku.

starší příspěvek
Novější příspěvky

Nákupní košík

Váš nákupní košík je momentálně prázdný

Kupuj teď