Rychlý průvodce spuštěním
Sep 04, 2021
Pro získání dobré espresso musíte nastavit následující parametry: úroveň mletí, množství kávy, množství espressa a čas. Všechny tyto věci mohou znít ohromně a těžko pochopitelně, ale projdeme si vše krok za krokem!
Předtím, než začnete nastavovat svůj espresso stroj, budete potřebovat následující:
- Digitální váhu, kterou lze umístit pod espresso stroj. Doporučujeme koupit digitální kávovou váhu, protože je malá a kompaktní a má vestavěný časovač. Vysvětlíme proč později.
- Celé espresso zrna. Chcete-li znát náš oblíbený klikněte zde!
- Portafiltr, Tamper a dvojitou dávku.
Než začneme s praktickým nastavením, musíte nejprve pochopit, jak spolu souvisí množství kávy, úroveň mletí a čas.
Pro získání dobré espresso se obvykle říká, že na každý gram mleté kávy byste měli získat 2 gramy espresso. Co to znamená v praxi? Doporučujeme namlít cca 18g zrn pro dvojitou dávku. Cíl je tedy získat cca 36g espresso z 18g mleté kávy.
Proč je čas tak důležitý!
Čas na přípravu 36g espresso by měl být cca 20 až 30 sekund. Pak se ptáte, proč je to důležité vědět? Důvodem je, že O stránkách pokud by trvalo méně než 20 sekund, aby stroj připravil 36g espresso, stroj by nestihl získat všechny aroma z kávy a výsledkem by bylo velmi vodnaté a kyselé espresso. Pokud by stroj připravoval více než 30 sekund na 36g espresso, vaše espresso by chutnala velmi spáleně s výraznou hořkou dochutí. Proto je zlaté pravidlo espressa, že příprava 36g espresso by měla trvat mezi 20 a 30 sekundami.
Nyní můžeme začít s tím zábavným a nastavit stroj!
Pro spolehlivé hodnoty budeme vážit 18g zrn pro každý individuální test, dokud nedosáhneme toho, co hledáme: 36g espresso za čas mezi 20-30 sekundami. V tomto průvodci nastavením používáme dvojitou dávku s jednoduchou stěnou, která je součástí vašeho espresso stroje.
#1 Start!
Mlýnek má 16 stupňů mletí. Začněte nastavením na úroveň mletí 8 pomocí otočného kolečka vpravo od stroje. Vážte 18g celých espresso zrn a poté je nasypte do mlýnku. Namlít vše, abyste věděli, že máte přesně 18g mleté kávy ve vašem portafiltru.
#2 Stlačte puk
Stlačte puk pomocí nástroje zvaného „Tamper“. Poté vložte portafiltr s namletou kávou do stroje.
#3 Příprava na test
Položte libovolný šálek na vaši digitální váhu, vynulujte ji a poté ji umístěte pod espresso stroj.
#4 Zahajte přípravu!
Nyní přicházíme k zajímavé části! Vytáhněte si stopky na telefonu. Začněte stisknutím tlačítka „Program“ na stroji. Po stisknutí začne blikat. Dalším krokem je stisknutí tlačítka pro dvojitou dávku. Když se budete cítit připraveni, stiskněte tlačítko současně se spuštěním stopek. Když uvidíte, že váha ukazuje 36g espresso, zastavte vaření stisknutím tlačítka znovu.
#5 Analyzujte a zkuste to znovu!
Jak jsme již řekli, cílem je získat 36g za 20 až 30 sekund. O stránkách pokud vaše stopky ukazují čas pod 20 sekund, měli byste zrnka mlít jemněji snížením úrovně mletí na mlýnku. 1 na stupnici mlýnku znamená jemně mleté a 16 znamená hrubě mleté. Čím menší číslo, tím jemněji budete mlít. O stránkách pokud je váš čas vyšší než 30 sekund, měli byste mlít hruběji.
#6 Dělejte O stránkách dokud nebudete spokojeni!
Dělejte O stránkách proces ve 4. kroku, dokud nedosáhnete času mezi 20 až 30 sekundami změnou úrovně mletí. Když budete spokojeni s nastavením, stroj automaticky uloží poslední vaření. Takže příště, když budete vařit svůj espresso, stačí stisknout tlačítko pro dvojitou dávku jednou.
Závěr
Tento průvodce je pro vás, abyste rychle začali s přípravou docela dobrého espresso. Každá zrnka jsou jiná a každý má jiné chutě, proto je dobré mít na paměti, že když máte čas mezi 20 až 30 sekundami, ale nepřipadá vám dostatečně dobrý, měli byste experimentovat dál! Některé espresso jsou dobré při čase 20 sekund, zatímco jiné mohou být dobré při době vaření 28 sekund. Chuť se může také měnit změnou teploty vaření. Jak bylo řečeno, je tu hodně, s čím můžete experimentovat.