Přejít na obsah
Espresso 101: Lär dig grunderna i espresso - Barista och Espresso

Espresso 101: Naučte se základy espresso

Co je Espresso?

Espresso je typ metody přípravy kávy. Espresso nejsou specifické kávové zrno nebo typ pražení. To, co odlišuje espresso od jiných typů metod přípravy, je tlak. Aby bylo možné připravit espresso, horká voda se tlačí přes kompaktně jemně mletou kávu pod vysokým tlakem. Obvykle mezi 6 a 9 bary. Protože se káva připravuje při tak vysoké teplotě, všechny přírodní aroma a plyny se z kávy extrahují rychle a efektivně. Výsledkem je koncentrovaný malý kávový nápoj s velmi komplexní chutí a aromatickou vrstvou na povrchu, která se také nazývá crema. 
Espresso má vyšší dávku kofeinu na ml ve srovnání s filtrovanou kávou. Jeden šálek běžné filtrované kávy o objemu 15cl obsahuje cca 70mg kofeinu, zatímco dvojitá espresso o 36mg obsahuje cca 150mg kofeinu. 

Tak co je crema?

Crema je vrchní pěnová vrstva na espresso a je to zásadní a unikátní vlastnost espressové přípravy. Crema se vytváří díky tomu, že v kávě je oxid uhličitý, který se uvolňuje vysokým tlakem při přípravě. Samotný oxid uhličitý se vytváří během procesu pražení. I když O stránkách espresso je správně připraveno, množství cremy se může lišit na základě různých faktorů, jako je profil pražení a typ zrn. Obecně platí, že zrna Arabica produkují méně cremy ve srovnání se zrnky Robusta. Také světlá pražení produkují méně cremy než středně a tmavě pražená zrna. Barva cremy také ukazuje, jak silné je kofeinové složení vašeho espresso. Čím tmavší barva, tím vyšší obsah kofeinu bude mít vaše espresso. 

Jak piji espresso?

Espresso se často vyznačuje hořkou nebo kyselou dochutí. Ale v závislosti na výběru zrn můžete získat fantastické espresso, které nemají ani hořkou, ani kyselou dochuť, s komplexními chutěmi jako například ovoce, sladkost, čokoláda a ořechy. Ve srovnání s běžnou filtrovanou kávou se espresso vnímá jako mnohem silnější, protože kávový nápoj je mnohem menší, ale je více koncentrovaný. Tak espresso je v podstatě komprimovaná varianta filtrované kávy. Pro někoho, kdo není zvyklý pít čistou espresso, může být chuťový zážitek ohromující. Schopnost vychutnat si komplexní chutě, které espresso nabízí, vyžaduje čas, ale je velmi obohacující, jakmile jste vyvinuli a zdokonalili své chuťové smysly. 
Espresso může být kombinováno s horkou vodou, což se nazývá americano, a je to nápoj, který nejvíce připomíná filtrovanou kávu. Přidáním napěněného mléka k espresso získáte množství různých variací kávových nápojů, jako jsou latte, cappuccino, macchiato a tak dále. Existuje spousta různých receptů od studených a sladkých kávových nápojů po menší nápoje, jako je například Cortado. 

Jak připravuji espresso?

Espresso je vařeno pomocí kávovaru který může protlačit jemně mletou kávu pod tlakem 9 barů. Aby bylo dosaženo dobře vyvážené espresso, existuje několik důležitých částí. Obecně se říká, že by mělo být dodržováno poměr 1:2 mezi mletou kávou a objemem espresso. Takže pokud O stránkách mletíte 18g kávy, měli byste cílit na přibližně 36g espresso a čas potřebný k dosažení této množství espresso by měl být mezi 25 až 30 sekundami. Poté můžete vždy vylepšit recept tím, že zvýšíte nebo snížíte některé parametry. Neexistuje žádný pevný recept nebo pravidlo, ale toto je začátek pro to, abyste se dostali do akce a dosáhli dobrého výsledku. 
starší příspěvek
Novější příspěvky

Nákupní košík

Váš nákupní košík je momentálně prázdný

Kupuj teď