Přejít na obsah
Espresso 101: Lär dig grunderna i espresso - Barista och Espresso Espresso 101: Lär dig grunderna i espresso - Barista och Espresso

Espresso 101: Naučte se základy espresso

Co je Espresso?

Espresso je druh metody vaření kávy. Espresso nejsou specifická kávová zrna ani druh pražení. Co odlišuje espresso ve srovnání s jinými typy metod vaření je tlak. Vaření espresso, Horká voda je protlačována kompaktní, jemně mletou kávou pod vysokým tlakem. Obvykle mezi 6 a 9 bary. Protože se káva vaří při tak vysoké teplotě, jsou z kávy rychle a efektivně extrahovány všechny přírodní aromata a plyny. Výsledkem je koncentrovaný kávový nápoj s malým objemem a velmi komplexní chutí s aromatickou vrchní vrstvou, známou také jako crema. 
Espresso má vyšší dávku kofeinu na ml ve srovnání s uvařenou kávou. Šálek běžné uvařené kávy o objemu 15 cl obsahuje přibližně 70 mg kofeinu, zatímco dvojitá espresso při dávce 36 mg obsahuje asi 150 mg kofeinu. 

Co je tedy krém?

Crema je vrchní vrstva pěny na espresso a je základní a jedinečnou vlastností přípravy espressa. Crema se tvoří díky přítomnosti oxidu uhličitého v kávě, který se uvolňuje vysokým tlakem při vaření. Samotný oxid uhličitý se tvoří během procesu pražení. Také O stránkách espresso Při správné přípravě se množství cremy může lišit v závislosti na faktorech, jako je profil pražení a druh kávových zrn. Obecně platí, že zrna Arabica mívají méně cremy než zrna Robusta. I světle pražená zrna produkují méně cremy než středně a tmavě pražená zrna. Barva cremy také ukazuje, jak silná je vaše káva z hlediska kofeinu. espresso je. Čím tmavší barva, tím vyšší je obsah kofeinu. espresso mít. 

Jak mám pít? espresso?

Espresso se obvykle vyznačuje hořkou nebo kyselou dochutí. Ale v závislosti na výběru zrn můžete připravit fantastické espresso která nemá ani hořkou, ani kyselou dochuť s komplexními chutěmi, jako je ovoce, sladkost, čokoláda a ořechy. Ve srovnání s běžně uvařenou kávou je zážitek espresso což je mnohem silnější právě proto, že kávový nápoj je mnohem menší, ale koncentrovanější. Pak espresso je, ve zkratce, lisovaná verze uvařené kávy. Pro někoho, kdo není zvyklý pít čistou espresso chuťový zážitek může být ohromující. Možnost vychutnat si komplexní chutě, které espresso Nabídky sice vyžadují čas, ale jsou velmi obohacující, jakmile si rozvinete a zdokonalíte chuťové pohárky. 
Espresso lze kombinovat s horkou vodou, což se nazývá Americano a je to nápoj, který se nejvíce podobá uvařené kávě. Přidáním napěněného mléka s espresso Můžete si připravit různé kávové nápoje, včetně latte, cappuccina, macchiata atd. Existuje mnoho různých receptů od studených a sladkých kávových nápojů až po malé nápoje, jako je Cortado. 

Jak se vaří? espresso?

Espresso vařeno kávovar na espresso který dokáže protlačit kompaktní jemně mletou kávu tlakem 9 barů. Pro dosažení vyvážené espresso Existuje několik důležitých částí. Obecně řečeno, poměr mleté kávy k objemu by měl být 1:2. espresso. Tedy O stránkách Pokud namelete 18 g kávy, měli byste se zaměřit na zhruba 36 g. espresso a čas na výrobu tohoto množství espresso Mělo by to trvat 25 až 30 sekund. Poté můžete recept vždy upřesnit zvýšením nebo snížením určitých parametrů. Neexistuje žádný pevný recept ani pravidlo, ale toto je začátek, jak začít a dosáhnout dobrého výsledku. 
Back to top