Údržba a čištění vaší espresso kávovaru
Jun 01, 2024
Údržba a čištění vaší espresso kávovaru
Espresso kávovary mohou vypadat jako složité a vysoce technické zařízení, čímž také jsou. Ale naštěstí je relativně snadné je udržovat v čistotě. Po uvaření espresso nebo napařování mléka zůstanou v kávovaru kávové usazeniny a zbytky mléka. S časem tyto zbytky mohou ovlivnit kvalitu vaší kávy a poškodit stroj. Viděli jsme nespočet kávovarů přicházet na údržbu, plné špíny a usazenin. To může poškodit stroj a zhoršit kvalitu vašich nápojů. Chceme, abyste si každý den užívali čistou a chutnou kávu a aby váš stroj vydržel dlouho. Zde je několik jednoduchých kroků, jak udržet váš stroj v top stavu.
Voda a váš espresso kávovar
Největším problémem, který vidíme v našem technickém oddělení, je usazování vápníku kvůli špatné kvalitě vody. To může výrazně zkrátit životnost stroje a vést k drahým opravám. Řešte tento problém tím, že vždy použijete filtrovanou a měkkou vodu. Především, otestujte svou vodu. I když O stránkách máte v celém domě systém na změkčování vody, může se stát, že to nebude stačit. Celková tvrdost vody by měla být mezi 35-85 ppm. Pro přímo připojené a zásobníkové stroje doporučujeme systém na změkčování a filtraci vody. Investice do takového systému na úpravu vody nebo filtračního systému pro vodní nádrž je celoživotní zárukou proti největší příčině poruchy stroje. Jste si O stránkách jisti, že voda je důležitou složkou? Přečtěte si více v článku O stránkách o významu vody pro váš stroj.
Denní údržba
Čištění skupinové hlavy Po mletí, tampování a extrakci vaší espresso je důležité okamžitě propláchnout skupinovou hlavu. Odstraňte portafilter ihned po vaření a důkladně ho otřete. Poté propláchněte skupinovou hlavu po dobu 1-3 sekund, abyste zajistili, že všechny kávové zbytky a oleje byly propláchnuty. O stránkách Pokud necháte kávové usazeniny zůstat ve skupinové hlavě, může to vést k usazení, které bude obtížné později odstranit.
Čištění napařovací trysky Čištění napařovací trysky je také velmi důležité, protože zbytky mléka mohou poškodit trysku a ovlivnit chuť. Propláchněte napařovací trysku jak před, tak i po napařování mléka. Umístěte hadřík přes konec napařovací trysky a na 1-2 sekundy na ni zatlačte, než začnete napařovat mléko. To zajistí, že v mléce nebudou žádné zbytky vody z napařovací trysky. Po napařování mléka ihned otřete napařovací trysku a znovu ji propláchněte po dobu 1-2 sekund. To se nejlépe provádí vlhkým hadříkem.
Zpětné proplachování vodou Další rutinou, kterou můžete přidat, je rychlé zpětné proplachování vodou. V naší kanceláři vždy držíme jednoduchý nebo dvojitý vývod portafilter nabitý „slepým“ filtrem. Když jsme hotovi na ráno, provedeme rychlé propláchnutí a otřeme. O stránkách Pokud chcete být extra pečliví, můžete také otřít zbytek stroje.
Údržba každé 2-4 týdny
Každé dva až čtyři týdny byste měli provést důkladné čištění. To zahrnuje odstranění sprchové obrazovky (Showerscreen) a namočení jak obrazovky, tak portafilter košíku do roztoku Puly Caff plus čisticí prášek, alternativně Puly Caff plus čisticí tablety. Použijte kartáč k drhnutí skupinové hlavy a proveďte kompletní zpětné proplachování s čisticím prostředkem buď v práškové, nebo tabletové formě.
Každý šestý měsíc
Každý šestý měsíc je důležité vyčistit váš mlýnek a parní trysku (O stránkách pokud ji používáte). Dva produkty to velmi usnadňují: Puly čisticí prostředek na mléko a Urnex Grindz tablety pro mlýnek. Můžete provést čištění bez těchto produktů, ale činí proces rychlým a jednoduchým. Namočte parní trysku v Puly prostředku a pusťte malé množství Grindz mlýnkem. To je také dobrý čas zkontrolovat filtr ve vašem systému na změkčení vody a vyměnit ho O stránkách pokud je to potřeba.
Jednou za rok O stránkách
Jednou za rok O stránkách je dobrý nápad vyměnit těsnění a obrazovku skupinové hlavy. To je jednoduchý způsob, jak zajistit, že vaše espresso stále chutná dobře a že stroj funguje dobře i v budoucnu.
Dodržováním těchto údržbových rutin můžete zajistit, že vaše espresso stroj zůstane čistý a funguje optimálně. Nejen, že to zlepší chuť vaší kávy, ale také to prodlouží životnost vašeho stroje a sníží riziko nákladných oprav. Čištění a údržba vašeho espresso stroje nemusí být časově náročné nebo složité, ale je to důležitá součást udržování stroje v top stavu a užívání si nejlepší možné espressa každý den.