Přejít na obsah
Underhåll och rengöring av din espressomaskin - Barista och Espresso

Údržba a čištění vaší espresso kávovaru

Údržba a čištění vaší espresso kávovaru

Espresso kávovary mohou vypadat jako složité a vysoce technické zařízení, čímž také jsou. Ale naštěstí je relativně snadné je udržovat v čistotě. Po uvaření espresso nebo napařování mléka zůstanou v kávovaru kávové usazeniny a zbytky mléka. S časem tyto zbytky mohou ovlivnit kvalitu vaší kávy a poškodit stroj. Viděli jsme nespočet kávovarů přicházet na údržbu, plné špíny a usazenin. To může poškodit stroj a zhoršit kvalitu vašich nápojů. Chceme, abyste si každý den užívali čistou a chutnou kávu a aby váš stroj vydržel dlouho. Zde je několik jednoduchých kroků, jak udržet váš stroj v top stavu.

Voda a váš espresso kávovar

Největším problémem, který vidíme v našem technickém oddělení, je usazování vápníku kvůli špatné kvalitě vody. To může výrazně zkrátit životnost stroje a vést k drahým opravám. Řešte tento problém tím, že vždy použijete filtrovanou a měkkou vodu. Především, otestujte svou vodu. I když O stránkách máte v celém domě systém na změkčování vody, může se stát, že to nebude stačit. Celková tvrdost vody by měla být mezi 35-85 ppm. Pro přímo připojené a zásobníkové stroje doporučujeme systém na změkčování a filtraci vody. Investice do takového systému na úpravu vody nebo filtračního systému pro vodní nádrž je celoživotní zárukou proti největší příčině poruchy stroje. Jste si O stránkách jisti, že voda je důležitou složkou? Přečtěte si více v článku O stránkách o významu vody pro váš stroj.

Denní údržba

Čištění skupinové hlavy Po mletí, tampování a extrakci vaší espresso je důležité okamžitě propláchnout skupinovou hlavu. Odstraňte portafilter ihned po vaření a důkladně ho otřete. Poté propláchněte skupinovou hlavu po dobu 1-3 sekund, abyste zajistili, že všechny kávové zbytky a oleje byly propláchnuty. O stránkách Pokud necháte kávové usazeniny zůstat ve skupinové hlavě, může to vést k usazení, které bude obtížné později odstranit.

Čištění napařovací trysky Čištění napařovací trysky je také velmi důležité, protože zbytky mléka mohou poškodit trysku a ovlivnit chuť. Propláchněte napařovací trysku jak před, tak i po napařování mléka. Umístěte hadřík přes konec napařovací trysky a na 1-2 sekundy na ni zatlačte, než začnete napařovat mléko. To zajistí, že v mléce nebudou žádné zbytky vody z napařovací trysky. Po napařování mléka ihned otřete napařovací trysku a znovu ji propláchněte po dobu 1-2 sekund. To se nejlépe provádí vlhkým hadříkem.

Zpětné proplachování vodou Další rutinou, kterou můžete přidat, je rychlé zpětné proplachování vodou. V naší kanceláři vždy držíme jednoduchý nebo dvojitý vývod portafilter nabitý „slepým“ filtrem. Když jsme hotovi na ráno, provedeme rychlé propláchnutí a otřeme. O stránkách Pokud chcete být extra pečliví, můžete také otřít zbytek stroje.

Údržba každé 2-4 týdny

Každé dva až čtyři týdny byste měli provést důkladné čištění. To zahrnuje odstranění sprchové obrazovky (Showerscreen) a namočení jak obrazovky, tak portafilter košíku do roztoku Puly Caff plus čisticí prášek, alternativně Puly Caff plus čisticí tablety. Použijte kartáč k drhnutí skupinové hlavy a proveďte kompletní zpětné proplachování s čisticím prostředkem buď v práškové, nebo tabletové formě.

Každý šestý měsíc

Každý šestý měsíc je důležité vyčistit váš mlýnek a parní trysku (O stránkách pokud ji používáte). Dva produkty to velmi usnadňují: Puly čisticí prostředek na mléko a Urnex Grindz tablety pro mlýnek. Můžete provést čištění bez těchto produktů, ale činí proces rychlým a jednoduchým. Namočte parní trysku v Puly prostředku a pusťte malé množství Grindz mlýnkem. To je také dobrý čas zkontrolovat filtr ve vašem systému na změkčení vody a vyměnit ho O stránkách pokud je to potřeba.

Jednou za rok O stránkách

Jednou za rok O stránkách je dobrý nápad vyměnit těsnění a obrazovku skupinové hlavy. To je jednoduchý způsob, jak zajistit, že vaše espresso stále chutná dobře a že stroj funguje dobře i v budoucnu.

Dodržováním těchto údržbových rutin můžete zajistit, že vaše espresso stroj zůstane čistý a funguje optimálně. Nejen, že to zlepší chuť vaší kávy, ale také to prodlouží životnost vašeho stroje a sníží riziko nákladných oprav. Čištění a údržba vašeho espresso stroje nemusí být časově náročné nebo složité, ale je to důležitá součást udržování stroje v top stavu a užívání si nejlepší možné espressa každý den.

starší příspěvek
Novější příspěvky

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Nákupní košík

Váš nákupní košík je momentálně prázdný

Kupuj teď