Jak vybrat kávomlýnek
Jun 17, 2022
Předtím, než začneme s tímto článkem. Víš, co odlišuje chuť kávy mezi espresso kávovarem, který stojí 20 000 Kč, a espresso kávovarem, který stojí přes 50 000 Kč? Odpověď je žádná. Věř nebo ne, oba espresso kávovary používají robustní materiály s kvalitou, která vydrží po zbytek tvého života. Rozdíl spočívá v uživatelské přívětivosti, extra vybavení a funkcích, lepším zpracování atd., ale pokud jde o skutečnou chuť espressa, neliší se od sebe. To, co určuje O stránkách dostaneš komplexní chutě, různé nuance v espresso, je volba espresso mlýnku. Volba mlýnku určuje O stránkách dostaneš různé chutě, které jsou v zrnu. Co tedy dělá mlýnek dobrým nebo méně dobrým? Kritéria, na která je důležité myslet, jsou, že bys neměl kupovat kávový mlýnek, který produkuje nerovnoměrné kávové částice s statickou energií a teplem.
3 důležité aspekty při výběru kávového mlýnku
- Velikost mlecích desek
- Tvář mlecích desek
- Výkon motoru
Velikost mlecích desek
Velikost mlecích desek je nejjednodušší způsob, jak odlišit různé kávové mlýnky. Obvykle se říká, čím větší desky, tím lepší, ale to není celá pravda. Čím větší jsou mlecí desky, tím větší má deska řeznou plochu pro mletí kávových zrn. To znamená, že větší průměr desek také znamená, že mohou mletí zrna rychleji ve srovnání s deskami menšího průměru, které budou potřebovat mletí stejného množství zrn s více otáčkami desek. To znamená, že větší desky vyžadují méně otáček a rychleji mohou mletí zrna ve srovnání s mlýnkem s menšími mlecími deskami. Více otáček také znamená, že vytváří statickou energii a teplo, což v kávě nechceme. Káva se statickou energií vytváří nerovnoměrnost a často se shlukuje, což vede k špatné extrakci espresso. Proto lze vyvodit závěr, že větší mlecí desky jsou vždy lepší, ale přicházejí i s dražší cenovkou.
Kónické nebo ploché mlecí desky
Tvar mlecích desek jde ruku v ruce s tvarem mlecích desek. Kónické mlecí desky mají větší řeznou plochu ve srovnání s plochými mlecími deskami se stejným průměrem. Výhodou kónických mlecích desek je, že se nemusí otáčet tak rychle jako ploché mlecí desky, protože se nespoléhají na odstředivou sílu, kterou ploché mlecí desky potřebují k distribuci kávy. Můžeme tedy vyvodit závěr, že kónické jsou lepší než ploché? Ne, na rozdíl od velikosti mlecích desek tvar mlecích desek neurčuje, která je lepší než druhá, ale spíše jde o osobní preference. Protože kónické mlecí desky mají větší řeznou plochu k práci, vytvářejí více extrémně jemných částic. Tyto malé částice se rychleji rozpouštějí v šálku a poskytují jasnější a květinovější chuťové vlastnosti. Nicméně kónické mlecí desky nemají pouze výhody. Nevýhodou je, že vytvářejí nerovnoměrnost v mletí ve srovnání s plochými a mohou způsobit nerovnoměrnou extrakci a vytvářet kanály v kávovém pucku. Na rozdíl od kónických poskytují ploché mlecí desky rovnoměrnější výsledky mletí a tím pádem i jednotnější velikost částic. Ploché mlecí desky mají tendenci ti poskytnout rovnoměrnější extrakci a konzistentnější výsledek. To dává tradičnější a vyváženější chuť espressa.
Výkon motoru
Jednoduše shrnuto, čím větší motor s vyšším výkonem, tím lepší výsledky espressa.
Shrnutí
Navzdory tomu, že nás mnoho lidí kontaktuje, aby si vylepšili svůj espresso stroj, doporučujeme především vylepšit mlýnek na kávu. Čím lepší mlýnek na kávu, tím více nuancí a komplexních chutí můžete zažít z bobů s přesnějším a bezpečnějším espresso mlýnkem. Když plánujete zakoupit mlýnek na kávu, snažte se použít přibližně 40% svého celkového rozpočtu na mlýnek na kávu.