Proto je důležité vyčistit svůj kávovar na espresso!
Oct 21, 2021
"Jak často byste měli čistit svůj kávovar na espresso?"
To je něco, co jsme na Barista Espresso často dostávali otázky.
Právě jste si zakoupili drahý kávovar na espresso a chcete hned začít s přípravou espressa, ale brzy si uvědomíte, že se stroj po několika použitích snadno zašpiní zbytkem mletých kávy, mléka atd. Po delším používání se vytvoří usazeniny vápenných zbytků a "Scale", což jsou zbytky minerálů, které se tvoří v interních komponentech a hadicích. O stránkách Pokud to není odstraněno pravidelným čištěním, výkon stroje a chuť kávy se drasticky sníží a nakonec to povede k mechanickým problémům O stránkách pokud se to neřeší. Proto je důležité pravidelné čištění!
Toto se týká všech modelů Sage kávovarů na espresso:
- Barista Express
- Duo temp (Pro)
- Bambino Plus
- Barista Pro
- Barista Touch
- Dual Boiler
- Oracle
- Oracle Touch
Jaké čisticí prostředky existují pro kávovar na espresso? K čištění kávovaru na espresso se používají čisticí tablety, odstraňovače vodního kamene, čističe mléka a pravidelná výměna vodních filtrů.
#1 Čisticí tablety
Po několika přípravách vás stroj upozorní, kdy je čas na čištění pomocí čisticích tablet. Čisticí tablety odstraňují kávové oleje a zbytky. Udržují stroj v dobrém stavu a zachovávají dobrou chuť kávy. Na Barista Express je světlo nazýváno „Clean me“ a na pro se na obrazovce objeví text „Flush“. Všechny stroje mají různé způsoby, jak vám připomenout, ale všechny mají předem naprogramovaný čisticí program, který byste měli spustit s čisticí tabletou. Podívejte se do uživatelské příručky. O stránkách Pokud se stroj nečistí tabletami, výkon a chuť vaší kávy se zhorší.
#2 Odstraňovač vodního kamene
Po několika cyklech ohřevu a ochlazení se v systému vytváří vápenec a "Scale", což vede k hořké dochuti ve vaší kávě a snižuje výkon stroje. Doporučujeme čistit odstraňovačem vodního kamene jednou za měsíc. Hotový čisticí program je k dispozici ve strojích, přečtěte si uživatelskou příručku.
# Čistění mléka
O stránkách miluješ pravidelně pít latte nebo cappuccino, čištění parní trysky pro pěnění mléka je nutností! Po mnoha O stránkách použitích pěnění mléka se v systému může vytvořit vodní kámen a staré mléko. Aby byla tvoje parní tryska v perfektním stavu, doporučujeme ji po každém použití vyfouknout a otřít od zbytků mléka vlhkým hadříkem, aby se zabránilo připečení mléka. Doporučujeme čistit parní trysku prostředkem na čištění mléka alespoň jednou za dva měsíce nebo dokonce jednou za měsíc. Podívej se do uživatelské příručky pro instrukce.
# Vodní filtr
Vždy doporučujeme používat dobře filtrovanou vodu pro přípravu espressa pro nejlepší výsledky. Nicméně většina lidí, kteří si koupí espresso stroj, se nedostane k tomu, aby nainstalovali dodatečný filtrační systém do své kuchyňské baterie, a proto je extra důležité pravidelně měnit vodní filtr v přístroji! Čím tvrdší je voda, tím horší je to pro stroj a tím rychleji se filtr znečistí. Doporučujeme měnit filtr alespoň jednou za tři měsíce.
Tabulka pro intervaly čištění:
|
Každý měsíc |
Každé 3 měsíce |
Tablety na čištění |
(Stroj to říká) |
|
Odvápnění |
X |
|
Čistění mléka |
X |
|
Výměna vodního filtru |
|
X |
Shrnutí
Pravidelným čištěním espresso stroje odstraňuješ zbytky kávového oleje, vodní kámen, minerály a spálené mléko. Což na oplátku zachovává dobrou chuť kávy a udržuje výkon espresso stroje.