Přejít na obsah
Så navigerar du smakerna av espresso - Tips för att undvika sur eller bitter smak - Barista och Espresso Så navigerar du smakerna av espresso - Tips för att undvika sur eller bitter smak - Barista och Espresso

Jak se orientovat v chutech espresso - Tipy, jak se vyhnout kyselé nebo hořké chuti

Espresso je nápoj, který miluje mnoho lidí v okolí O stránkách na světě pro svou jedinečnou chuť a vůni. Ale někdy a espresso kyselou nebo hořkou chuť, což může snížit požitek z tohoto lahodného nápoje. V tomto blogovém příspěvku se podíváme na to, jak se v chutech orientovat espresso a jaká opatření lze přijmout O stránkách chutná kysele nebo hořce.

V první řadě je důležité pochopit, co může způsobit espresso chutnat kysele nebo hořce. Kyselý espresso může být důsledkem příliš dlouhého nebo příliš krátkého pražení kávových zrn, nebo příliš krátké doby louhování. V rámci espresso Tomu se obvykle říká nedostatečná extrakce. Hořká espresso Na druhou stranu to může být proto, že zrna byla příliš pražená nebo doba louhování byla příliš dlouhá. 

Než se pustíme do jednotlivých kroků, začněte tím, že budete vždy používat stejnou dávku, abyste najednou měnili pouze jeden parametr. O stránkách Existuje příliš mnoho různých proměnných, jako je dávkování, doba louhování, teplota louhování a hrubost mletí, takže bude příliš obtížné pochopit, proč vaše espresso nechutná dobře. 

O stránkách espresso chutná kysele

O stránkách máš pocit, že tvůj espresso chutná kysele, existuje několik kroků, které můžete podniknout k nápravě chuti. Jedním ze způsobů je použít kvalitnější fazole a ujistit se, že jsou čerstvé. O stránkách Pokud jsou zrna příliš stará, mohla ztratit svou přirozenou sladkost a kyselost. Můžete také upravit mletí, abyste dosáhli espresso která je méně kyselá. Jemnější mletí může pomoci snížit kyselost. 

Opatření

  • Jemnější mletí (přispívá k delší době vaření)
  • Zvyšte teplotu spařování (doporučení mezi 93 a 96 stupni)
  • Kupujte tmavěji pražená espressa (z tmavěji pražených zrn se obvykle vaří snáze) 

Klikněte zde O stránkách Potřebujete dobrou kávu!

O stránkách espresso chutná hořce

O stránkách tvůj espresso Pokud vám káva hořká, můžete ji také napravit. Jedním ze způsobů je použít kvalitnější zrna a ujistit se, že jsou čerstvá. O stránkách Pokud jsou zrna příliš pražená, káva může mít spálenou nebo hořkou chuť. Můžete také upravit mletí, abyste dosáhli espresso která je méně hořká. Hrubější mletí může pomoci snížit hořkost.

Opatření

  • Hrubější mletí (přispívá ke kratší době vaření)
  • Snižte teplotu spařování (doporučení mezi 93 a 90 stupni)

Klikněte zde O stránkách Potřebujete dobrou kávu!

Obecné informace O stránkách vaření piva

Abyste ze svého vytěžili maximum espresso Je také důležité použít správné množství kávy a vody. Obecným pravidlem je použít dvakrát tolik espresso jako množství kávy v gramech, které použijete. To znamená, že běžné dvojité espresso obsahuje přibližně 18 g čerstvě mleté kávy, a proto byste se měli snažit dosáhnout přibližně 36 g espresso. O stránkách Pokud použijete příliš mnoho kávy nebo příliš málo vody, může to ovlivnit chuť vaší kávy. espresso a cítím se příliš intenzivně. 

Jak záleží na době vaření

Skutečný čas potřebný k získání požadované částky espresso hraje velkou roli. O stránkách Pokud je doba vaření příliš krátká, espresso bude chutnat kysele a O stránkách Pokud je doba příliš dlouhá, bude to hořké. Obecně by to mělo trvat 20–30 sekund, takže O stránkách Trvalo ti méně než 20 sekund, než jsi dostal ven 36 g. espresso Měli byste mlít jemněji, dokud se nedostanete na 20 až 30 sekund. 

Kolik kávy bych měl/a použít?

Obvykle uvádíme kolem 18 gramů pro dvojité espresso a asi 10 gramů pro jednorázové espresso. Samozřejmě může fungovat i větší i menší množství, zde je důležité dodržovat míru, abyste při snaze o dobrý výsledek nezavedli více proměnných. 

Použijte váhu!

Rychlý způsob, jak dosáhnout dobrých výsledků, je použití stupnice. Takto můžete měřit a pochopit, co je třeba změnit. 

Podrobný návod: 

  1. Do portafiltru navažte 18 g kávy.
  2. Umístěte váhu pod šálek kávy, začněte vařit a dejte si na čas!
  3. Když dosáhnete 36 g espresso zastavte vaření a časovač.
  4. O stránkách čas byl kratší než 20 sekund. Namelte jemněji a zkuste to znovu.O stránkách čas byl delší než 30 sekund. Namelte hruběji a zkuste to znovu. 
  5. Pokud dosáhnete požadovaného množství, ale stále chutná kysele, zkuste zvýšit teplotu vaření. O stránkách Chutná hořce, zkuste teplotu louhování. 

Protože vše závisí na tom, jak kvalitní jsou fazole, budete muset experimentovat, ale s tímto návodem se můžete rychle dostat k poměrně dobrému výsledku a poté provést malé změny, abyste dosáhli co nejlepších výsledků. 

Klikněte zde O stránkách Potřebujete váhu na kávu!

Závěrem lze říci, že je důležité používat kvalitní kávová zrna, ujistit se, že jsou čerstvá, a použít správné množství kávy a vody, abyste z kávy vytěžili maximum. espresso. O stránkách tvůj espresso Ať už chutná kysele nebo hořce, můžete upravit mletí nebo dobu louhování, abyste chuť upravili. Se správnou technikou a trochou zkušeností se můžete rychle stát mistrem v přípravě dokonalého espressa a vychutnat si jeho vynikající chutě a vůně.

Back to top