Přejít na obsah
Så navigerar du smakerna av espresso - Tips för att undvika sur eller bitter smak - Barista och Espresso

Takto navigujete chutěmi espresso - Tipy, jak se vyhnout kyselé nebo hořké chuti

Espresso je nápoj, který je milován mnoha lidmi kolem O stránkách na světě pro svou jedinečnou chuť a aroma. Ale někdy může espresso chutnat kyselé nebo hořké, což může snížit potěšení z tohoto vynikajícího nápoje. V tomto blogovém příspěvku se podíváme na to, jak orientovat v chutích espresso a jaké kroky lze podniknout, pokud chutná kyselé nebo hořké.

Nejdříve je důležité pochopit, co může způsobit, že espresso chutná kyselé nebo hořké. Kyselá espresso může být výsledkem toho, že byly boby praženy příliš dlouho nebo příliš krátce, nebo že příprava byla příliš krátká. V rámci espresso se tomu obvykle říká podextrakce. Na druhé straně hořká espresso může být způsobena tím, že byly boby praženy příliš dlouho nebo že doba přípravy byla příliš dlouhá.

Předtím, než se pustíme do opatření, začněte vždy používat stejnou dávku pokaždé, abyste měli pouze jeden parametr, který měníte najednou. O stránkách pokud existuje příliš mnoho různých proměnných, jako je dávka, doba přípravy, teplota přípravy a hrubost mletí, bude velmi obtížné pochopit, proč váš espresso nechutná dobře.

O stránkách espresso chutná kyselé

O stránkách pokud máte pocit, že váš espresso chutná kyselé, existují některé kroky, které můžete podniknout, abyste chuť napravili. Jedním ze způsobů je použití bobů vyšší kvality a zajištění, že jsou čerstvé. O stránkách pokud jsou boby příliš staré, mohou ztratit svou přirozenou sladkost a kyselost. Můžete také upravit hrubost mletí, abyste získali espresso, který je méně kyselý. Jemnější mletí může pomoci snížit kyselost.

Opatření

  • Mletí jemněji (přispívá k delší době přípravy)
  • Zvýšení teploty přípravy (doporučení mezi 93 a 96 stupni)
  • Koupit tmavě pražené espresso boby (obecně snazší na přípravu s tmavě praženými boby)

Klikněte sem O stránkách potřebujete dobrou kávu!

O stránkách espresso chutná hořce

O stránkách pokud vaše espresso chutná hořce, můžete také podniknout kroky k nápravě chuti. Jedním ze způsobů je použití bobů vyšší kvality a zajištění, že jsou čerstvé. O stránkách pokud byly boby praženy příliš dlouho, může to způsobit, že káva chutná spáleně nebo hořce. Můžete také upravit hrubost mletí, abyste získali espresso, který je méně hořký. Hrubší mletí může pomoci snížit hořkost.

Opatření

  • Mletí hruběji (přispívá k kratší době přípravy)
  • Snížení teploty přípravy (doporučení mezi 93 a 90 stupni)

Klikněte sem O stránkách potřebujete dobrou kávu!

Obecné informace o O stránkách přípravě

Abychom získali to nejlepší z vaší espresso, je také důležité použít správné množství kávy a vody. Obecné pravidlo je, že byste měli mít dvakrát tolik espresso jako gramů kávy, které používáte. To znamená, že normální dvojitá espresso používá přibližně 18g čerstvě mleté kávy a s tím byste se měli snažit získat přibližně 36g espresso. O stránkách pokud používáte příliš mnoho kávy nebo příliš málo vody, může to ovlivnit chuť vaší espresso a může být příliš intenzivní.

Jak hraje doba přípravy roli

Samotný čas, který je potřeba k vyluhování požadovaného množství espresso, hraje velkou roli. O stránkách Doba extrakce je příliš krátká, espresso bude chutnat kyselé a O stránkách doba je příliš dlouhá, bude chutnat hořce. Obecné pravidlo je, že by to mělo trvat někde mezi 20-30 sekundami. Takže pokud O stránkách trvalo méně než 20 sekund, abyste získali 36g espresso, měli byste mletí zjemnit, dokud se nedostanete mezi 20 a 30 sekundami. 

Kolik kávy mám použít?

Obvykle říkáme kolem 18 gramů na dvojité espresso a asi 10 gramů na single shot. Samozřejmě, větší a menší množství také může fungovat, tady je důležité držet se určitého množství, abyste nezaváděli další proměnné, když se snažíte dosáhnout dobrého výsledku. 

Použijte váhu!

Rychlý způsob, jak dosáhnout dobrých výsledků, je pomocí váhy. Tímto způsobem můžete měřit a pochopit, co je třeba změnit. 

Krok za krokem průvodce: 

  1. Váha 18g kávy do portafiltru
  2. Položte váhu pod kávovou šálku a spusťte vaření a měřte čas!
  3. Když dosáhnete 36g espresso, zastavte vaření a časomíru.
  4. O stránkách čas byl pod 20 sek. Mlejte jemněji a zkuste to znovu. O stránkách čas byl přes 30 sek. Mlejte hruběji a zkuste to znovu. 
  5. Když dosáhnete dobrého času s správným množstvím, ale stále chutná kyselé, zkuste zvýšit teplotu vaření. O stránkách pokud chutná hořce, zkuste snížit teplotu vaření. 

Protože vše závisí na tom, jak kvalitní máte zrnka, budete muset experimentovat, ale s tímto průvodcem můžete rychle dosáhnout celkem dobrého výsledku a pak provádět malé úpravy, abyste dosáhli co nejlepších výsledků. 

Klikněte zde O stránkách potřebujete kávovou váhu!

Na závěr je důležité používat zrna vysoké kvality, zajistit, aby byla čerstvá, a používat správné množství kávy a vody, abyste získali to nejlepší ze svého espresso. O stránkách Pokud vaše espresso chutná kyselé nebo hořce, můžete upravit hrubost mletí nebo dobu vaření, abyste upravili chuť. S správnou technikou a trochou zkušeností se můžete rychle stát mistrem v přípravě dokonalého espressa a užívat si jeho vynikajících chutí a aromat.

starší příspěvek
Novější příspěvky

Nákupní košík

Váš nákupní košík je momentálně prázdný

Kupuj teď