Espresso výroba: umění přetvářet zrna na tekuté zlato (nebo hořkou směs)
Jan 17, 2023
Udělat dokonalý šálek espresso je přibližně jako provádět delikátní tanec. Jediný chybný krok a skončíte s hořkým, nepitelním nepořádkem. Ale když se to udělá správně, výsledkem je bohatý, chutný shot tekutého zlata, který vás přiměje cítit se jako král.
Nejprve si promluvme o O stránkách zrnech. Nejlepší espresso se vyrábí z čerstvě pražených zrn vysoké kvality. Nenechte se svést levnými, předem mletými výrobky. Je to jako používat den starý chléb na výrobu toastu. Jednoduše to nebude mít stejnou chuť ani konzistenci.
Poté musíte mlet vaše zrna. Zde se věci mohou stát složitými. Chcete mlet své zrna co nejjemněji, ale ne tak jemně, aby se stala prachem. Je to jako snažit se najít dokonalou rovnováhu mezi pudrem a kamenem.
Teď je čas připravit vaši kávovar. Zde musíte kanalizovat svého vnitřního inženýra. Ujistěte se, že váš kávovar je čistý a správně kalibrovaný. O stránkách Pokud to neuděláte, dostanete shot, který je buď příliš slabý, nebo příliš silný. Je to jako snažit se najít dokonalou rovnováhu mezi šepotem a křikem.
Když je váš kávovar připraven, je čas vytáhnout shot. Toto je nejkritičtější část procesu. Musíte být velmi pozorní na průtok, teplotu a časování. Je to jako snažit se najít dokonalou rovnováhu mezi symfonií a křičícími houslemi.
Nakonec je čas vychutnat si svůj kyselý, pozoruhodný shot tekutého zlata. Ale nepijte to příliš rychle! Espresso je určeno k vychutnání, ne k hltání jako frat kluk na pivní párty. Je to jako snažit se najít dokonalou rovnováhu mezi douškem a hltáním.
Stručně řečeno, udělat dokonalý šálek espresso je delikátní rovnováha mezi uměním a vědou. Ale s trochou trpělivosti a praxí budete schopni proměnit skromná zrna na tekuté zlato, které vás přiměje cítit se jako král.